make a website

Shell szerver

Shell szerver egy linux szerver melyhez igény szerint kérhető hozzáférés. Folyamatos mentés készül róla így a rajta tárolt fájlok 100%-ig biztonságban vannak.

Shell szerver használata

Szerver címe shell.energia.mta.hu


Felhasználónév ez esetben egyedi, nem azonos az e-mail címmel. A jelszó viszont megegyezik az e-mail címnél használttal. Shell szerver használatához az EK-s fiók önmagában nem elég. Shell hozzáférést külön kell igényelni a sysadmin@energia.mta.hu-n.

SSH

A szerverre való bejelentkezéshez csak egy SSH kliensre lesz szükségünk. Host névnek adjuk meg a shell.energia.mta.hu-t és kapcsolódjunk. Ezután a szerveren be is jelentkezhetünk felhasználónevünkkel és jelszavunkkal.
SSH Kliens letöltése (PuTTY)

A shell ellát samba (SMB) szerver funkciót is. A rajta levő tartalmak eléréséhez egy fájlkezelővel nyissuk meg a \\shell.energia.mta.hu -t és bejelentkezés után böngészhetjük a tartalmakat.
Itt találhatóak naprakész telepítőkészletek, de saját /home mappánkba is feltölthetünk file-okat. (Nagyobb mennyiségü adat esetén FTP ajánlott.)

Samba

Szükséges lehet még a WINS használata
is ha valami miatt nem látszódnának a böngészhető mappák alapból. Ez a
wins.it.energia.mta.hu (148.6.74.194) cimen érhető el.

MobaXterm

A MobaXterm egy távoli hozzáféréseket segítő alkalmazáscsomag. Megtalálható benne egy terminál Windowshoz X11 szerverrel, SSH terminál és egyéb olyan eszközök, mint a VNC, RDP, telnet és rlogin. Tartalmazza legfontosabb Unix parancsokat (bash, ls, cat, sed, grep, awk, rsync, ...) és megtalálható benne többek közt még egy SFTP browser és beépített szerverek is.
A SHELL szerveren lehet X-es alkalmazásokat (firefox, thunderbird, xterm, ...) futtatni, így IP címhez kötött oldalak elérése is lehetségés.

Mobirise
Elérhetőség

KFKI 26.-os épület 109.-es szoba

Kapcsolat

Email: sysadmin@energia.mta.hu

Telefon: +36 1 392 22 22                 

Mellékek:
Támogatás: 1687
Szerver: 2675